Spareribs op "The Bastard" 3-2-1 methode
De lekkerste spareribs krijg je met de 3-2-1 methode.
Dat wil zeggen dat je de spareribs 3 uur rookt, vervolgens 2 uur in aluminiumfolie gaart en tenslotte 1 uur lakt. Serveer de spareribs als hoofdgerecht of als snack. De 3-2-1 methode zegt meer iets over verdeling in tijd dan over exacte uren, dit hangt van je eigen smaak af en bijvoorbeeld de dikte van de ribben. Je kunt, als voorbeeld, ook 2-2-1 doen, of 2-1-,05 bij dunnere ribben. Wij gaan uit van extra dik bevleesde ribben, hiermee kun je de 3-2-1 verdeling aanhouden. Dit is een basis recept waarmee je makkelijk nog kunt variëren.
Verwijder het vlies en breng de rub aan
Verwijder het vlies van de spareribs door de punt van een mesje tussen het vlees en het vlies te steken. Haal het vlies los en trek het van de sparerib. Herhaal met de rest van de spareribs. Wrijf de strengen in met de rub en laat ze ca. 12 uur afgedekt in de koelkast marineren.
In de BBQ: fase 1
Plaats de spareribs in het spareribsrek. Breng de kamado, met het hitteschild, naar een temperatuur van 90 °C. Vul de druippan voor ongeveer een derde met appelsap, afhankelijk van de grootte van je druippan. Gedurende de eerste fase moet er altijd vocht in de druippan blijven staan.
Haal het hitteschild uit de kamado en leg de eiken rookchunks op de gloeiende houtskool. Plaats het hitteschild terug, zet de druippan met de appelsap erop en leg het rvs-rooster in de kamado. Plaats het spareribsrek op het rooster en laat de spareribs 3 uur roken. Zorg ervoor dat de temperatuur van je kamado 90 °C blijft.
Inpakken van spareribs: fase 2
Haal het spareribsrek met de spareribs uit de kamado. Leg elke sparerib op een vel aluminiumfolie en schenk er wat appelsap over. Vouw de folies goed dicht en leg ze op het rooster. Stoom de spareribs nu 2 uur zodat ze botermals worden.
Lakken van de spareribs: fase 3
Haal de spareribs uit de kamado en verwijder voorzichtig de folies; de folie is heet en er kan stoom uit de pakketjes komen. Plaats de spareribs weer in het spareribsrek, bestrijk ze met de barbecuesaus met behulp van een siliconen kwast en plaats het rek op het rooster. Laat de spareribs nu 1 uur garen. Bestrijk ze steeds zodra de barbecuesaus is ingedroogd opnieuw met saus. Draai om en bestrijk nogmaals met de saus.
Haal de spareribs uit de kamado en serveer bijvoorbeeld als maaltijd met een lekkere salade en een donker biertje of als snack.
Ingrediënten
Dik bevleesde spareribs
Angus & Oink Porky White Chick
Eiken rookchunks
Appelsap
Saus.Guru BBQ Saus Royal Umami
Bron: bbqexperiencecenter